Sastojci:

– 850 g – 1 kg lungića / svinjskog fileta
– 100 g dimljene šunke/pršut
– 100 g sira/gouda/ementaler
– 5 kiselih krastavaca
– 1 žlica senfa
– sol, papar
– 1 limun
– 2 žlice brašna
– 2 jaja
– 4-5 žlica krušnih mrvica
– malo ulja

Postupak:

Lungić očistite od opne i masnoće, te ga izrežite i raširite.

Lagano ga potucite, popaprite i posolite (vodite računa o nadjevu koliko je slan).

Premažite senfom, složite šunku, sir i krastavce.

Zarolajte lungić čvrsto i probodite čačkalicama.

Uvaljajte ga prvo u brašno, pa u razmućeno jaje s malo ulja, pa u mrvice.

Stavite lungić u namašćeni protvanj te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pecite 30 min. uz redovno provjeravanje…

Lungić možete servirati s umakom od gljiva.

STARINSKI UMAK OD GLJIVA:

Šampinjone (400 g) očistite i narežite na ploške.

Rastopite u dubljoj tavi maslac (1 žlicica) s malo ulja, pa na njemu ispirjajte šampinjone dok ne ispuste tekućinu.

Dodajte brašno (1 žlicu), promiješajte dok se ne počne lijepiti za posudu.

Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, nasjeckani češnjak (1 češanj češnjaka), nasjeckani peršin (1 žlicu), posolite i poparite.

Kompletno jelo možete servirati narezano na deblje ploške uz narezani limun i restani krumpir.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSalata Dolores
Sljedeći članakJesenski kolač
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.