– 30 dag suhog graška
– 30 dag suhoga bijelog graha
– 15 dag leće
– ½ kg krumpira
– 2-3 mrkve
– ½ kg suhoga svijnskog mesa ili kobasice
– 1 žlica sjeckanog peršinova lišća
– 1 žlica crvene mljevene paprika
– sol i papar
– 3 litre vode

Dan prije kuhanja namočite suho povrće u vodu da nabubri. Drugi dan ga ocijedite i stavite u posudu s tri litre vode. Dodajte suho meso ili kobasice, sol, papar prema ukusu, crvenu mljevenu pariku i sjeckani peršin. Kuhajte oko sat i pol. Nakon tog vremena dodajte oguljeni i na kocke narezani krumpir i mrkvu. Nastavite kuhati još 45 minuta. Na kraju kuhanja izvadite meso, narežite ga i posebno poslužite uz gotovo varivo, a kobasice po ukusu u varivo.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPunjeni listovi kelja
Sljedeći članakSchwarzwaldske kocke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.