– 1/2 l temeljca od stapki šparoga
– 2,5 dcl mljeka
– 1 dcl vrhnja za kuhanje
– 2 žlice maslaca ( 50 grama )
– 1/2 kocke za govedsku juhu
– malo proprženog špeka
– ostaviti malo vrškova šparoga za ukras
– sol, papar, muškantni oraščić
– 2 kuhana krumpira
Za posluživanje:
– 100 g sira edamera
– 50 g popečenih pinjola
Divlje šparoge očistite tako da ih lomite do dijela na kojem postaju tvrđe, prokuhajte oko 10-15 minuta, izvadite u posudu. Ovisno o debljini šparoga, bijele kuhajte otprilike 15 minuta, a zelene oko 10 minuta. Vrhove šparoga izvadite i stavite na stranu, a preostale šparoge izmiksajte sa štapnim mikserom. Dodajte maslac, mlijeko, goveđu kocku i sol. Na maslacu popržite 1-2 žlice brašna, dodajte mljeko, te mutilicom miješajte i dodajte temeljac od umiješanih šparoga i krumpira. Promiješajte, dodajte vrhnje za kuhanje i u manjoj zdjelici pomiješajte malo vode od kuhanja, izgnječena 2 krumpira i 1 dl vrhnja za kuhanje, te zajedno dodajte u juhu. Pustite da zavrije, pa dodajte ohlađene i narezane šparoge, začinite s malo muškatnog oraščića i bijelog papra po želji, te kuhajte još malo da se šparoge ugriju. U vruću juhu stavite narezane kockice sira, pospite pinjolima i poslužite.