Vrijeme pripreme: oko 2-3 sata (s kuhanjem)
Sastojci za juhu:
✦1 manje očišćeno pile
✦1 manji korijen celera
✦1 korijen peršina
✦1 manja glavica luka
✦3 mrkve
✦svežnjić peršinovog lišća (i dodatno malo za dekoraciju)
✦1 žlica zrna papra
✦1-2 žlice soli
✦oko 4 l vode
Sastojci za noklice:
✦2 jaja
✦5 vrhom punih žlica oštrog brašna
✦2 žlice griza (pšenične krupice)
✦oko 100 ml mineralne (ili obične) vode
✦prstohvat soli
Priprema:
1. Pile mora biti očišćeno od glave i iznutrica te oprano. Stavite ga u veliki lonac s hladnom vodom te kuhajte dok voda ne zavrije. Za to vrijeme očistite povrće i dobro ga operite. Celer i luk prerežite na četvrtine, a korijene peršina i mrkve možete ostaviti u komadu ili narezati na veće komade. Svo povrće dodajte u lonac. Dodajte i lišće peršina, zrna papra te žličicu soli.
2. Lonac poklopite i nakon što voda zavrije, pokupite pjenu koja se stvorila. Smanjite vatru te kuhajte narednih 2-3 sata na laganoj vatri, dok se pile ne skuha. Ono je kuhano kad se lako može probosti vilicom i kad iz njega ne teče krvavi sok nego prozirna tekućina.
3. Juhu procijedite, po potrebi dodatno začinite solju i paprom, a pile razrežite na komade i meso nasjeckajte na manje kocke. Procijeđenu mrkvu (i celer te korijen peršina po želji) narežite na ploškice.
4. U međuvremenu pripremite noklice. Jaja izmutite vilicom, pa im dodajte sol, brašno i griz. Pomalo dodajte i vodu, miješajući vilicom. Kad ste dobili gusto tijesto, ostavite ga 10-ak minuta da odstoji. Zatim pomoću žličice stavljajte noklicu po noklicu u procijeđenu juhu koja lagano ključa. Noklice kuhajte nekoliko minuta, gotove su kad isplivaju na površinu.
5. Juhu poslužite s noklicama, ploškicama mrkve, usitnjenim mesom i svježim sjeckanim peršinom.
Savjet više: još je bolje ako imate pravu domaću kokoš pa je koristite umjesto pileta. Ona će dati masniju i jaču juhu bogatije arome.
Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:
Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom
Punejne pileće rolice s pireom od batatata
Francuska salata s grčkim jogurtom
Snješko od krem sira s krekerima