Vrijeme pripreme: oko 30 minuta + 2,5 h kuhanje

Sastojci (za 6 osoba):

✦600 g fileta bakalara (odmrznutih ili svježih)

✦oko 900 g krumpira

✦1 veća konzerva pelata (800 g)

✦3 glavice luka

✦2 režnja češnjaka

✦300 ml ribljeg ili povrtnog temeljca

✦200 ml bijelog vina

✦100 ml maslinovog ulja

✦sol, papar, Vegeta po želji

✦svežnjić peršina

Priprema: 1. Luk i češnjak oljuštite te sitno nasjeckajte. Pržite na malo maslinovog ulja, oko 10-ak minuta, dok se ne počnu raspadati. Po potrebi podliti s malo vode da se ne primi za tavu.

2. Dok se luk prži, ogulite krumpir. Narežite ga na tanke ploškice debljine oko 0,5 cm. Pećnicu ugrijte na 180°C.

3. Ako imate bakalar s kožom, filterirajte ga. Izvadite eventualne kosti, te ga narežite na kockice.  Pelate izmiksajte štapnim mikserom da dobijete “kašu”. Pripremite dovoljno veliku i duboku vatrostalnu posudu za pečenje, zbog dosta sastojaka i tekućine, pa da tijekom pečenje ne iscuri van. Nasjeckajte peršin.

4. U posudu slažite prvo red krumpira, malo vegete i popaprite te posolite. Preko krumpira stavite žlicu-dvije dinstanog luka, zatim kockice bakalara. Bakalar malo posolite, pospite sjeckanim peršinom te preko njega stavite par žlica izmiksanih pelata. Ponovite postupak još dva puta, a zadnji je sloj krumpira s malo luka i pelata.

5. U posudi pomiješajte vrući temeljac, vino i maslinovo ulje, te dodajte malo soli i papra. Prelijte preko složenca u posudi, sve pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći oko 2-2,5 sata u pećnicu. Zadnjih pola sata maknite foliju. Nakon toga ugasite  pećnicu i ostavite jelo još oko 20 minuta u ugašenoj pećnici da se malo “stisne”.

Savjet više: radi se o krasnom i raskošnom blagdanskom  jelu “na žlicu”, a ako želite da bude malo gušće, stavite malo manje tekućine (iako je mora biti dovoljno kako bi se krumpir skuhao tijekom pečenja).

Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:

Pileća juha s domaćim noklicama

Ramstek u umaku od crnog vina

Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom

Punejne pileće rolice s pireom od batatata

Francuska salata s grčkim jogurtom

Snješko od krem sira s krekerima

Prethodni članakPunjene pileće rolice s pireom od batata
Sljedeći članakFrancuska salata s grčkim jogurtom
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.