Vrijeme pripreme (bez hlađenja): 30 minuta

Sastojci:

✦800 g krem sira (ABC ili Philadelphia)

✦400 g gaude

✦2 žlice gotovog pesto umaka

✦1 žličica senfa

Dekoracija i posluživanje:

✦svježi ružmarin i crveni papar u zrnu (za vjenčić)

✦crni papar u zrnu (za oči i gumbiće)

✦malo radiča ili tikvice (za šal)

✦vrh male mrkvice (za nos)

✦komadić crvene paprike ili cherry rajčice (za usta)

✦par slanih štapića (za ruke)

✦krekeri za posluživanje (npr. Bake rolls)

Priprema: 1. U većoj zdjeli pomiješajte 600 g krem sira i naribanu gaudu. Malo posolite i popaprite po ukusu. Smjesu dobro povežite i izmijesite rukama. Podijelite na 2 dijela – veći dio za trup (⅔ smjese) i manji za glavu (⅓ smjese).

2. U veći dio smjese (⅔) dodajte pesto pa dobro izmiješajte. U manji dio smjese (⅓) dodajte senf i isto dobro izmiješajte. Od obje smjese oblikujte 2 kugle, što pravilnije. Ako vam se malo teže oblikuju stavite na sat vremena u hladnjak pa opet pokušajte.

3. Manju tacnu ili ravni tanjur obložite aluminijskom folijom, te na nju položite kugle od sira. Svaku kuglu po površini pažljivo pokrijte prozirnom folijom, te stavite u zamrzivač preko noći, da se kasnije lakše oblikuju i premazuju.

4. Barem 6 sati prije posluživanja izvadite kugle iz zamrzivača. Pozicionirajte manju kuglu (glavu) povrh veće, te sve nožićem premažite preostalim krem sirom kojeg ste izmiksali s malo kiselog vrhnja po potrebi. Dekorirajte prema slici ili prema želji. Do posluživanja držite u hladnjaku, barem 5-6 sati.

Savjet više: po želji možete u krem sir u manji dio dodati i malo sjeckanog luka ili češnjaka. Možete dodati i začine po želji, slobodno se poigrajte okusima – crvena mljevena paprika, chilli, tabasco umak…

Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:

Pileća juha s domaćim noklicama

Ramstek u umaku od crnog vina

Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom

Punejne pileće rolice s pireom od batatata

Bakalar na crveno s krumpirom

Francuska salata s grčkim jogurtom

Prethodni članakFrancuska salata s grčkim jogurtom
Sljedeći članakJohn Deere je najprodavaniji brend traktora u Hrvatskoj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.