Vrijeme pripreme: oko 45 minuta

Sastojci (za 4 osobe):

✦3 mrkve

✦2 krumpira

✦200 g zamrznutog graška

✦200 g kiselih krastavaca

✦3 jaja

✦sol, papar

✦220 g grčkog jogurta

✦1 žlica sjeckanog peršina

Priprema: 1. Mrkvu i krumpir očistite od kore i narežite na sitne kockice. Stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 15-20 minuta. Zadnjih 10 minuta kuhanja dodajte i smrznuti grašak. Sve ocijedite kad je kuhano.

2. Zasebno skuhajte jaja, utvrdo. Stavite ih u lonac zajedno s vodom, a nakon što ona proključa, smanjite vatru i kuhajte oko 12 minuta. Kad su kuhana, odmah ih ocijedite i prelijte mlazom hladne vode, kako bi se lakše očistila od ljuske. Očistite ih i narežite na kockice. Kiseli krastavac također ocijedite i narežite na sitne kockice.

3. Sve povrće stavite u veliku zdjelu, dodajte sol, papar i sjeckani peršin (po želji). Sve prelijte grčkim jogurtom i dobro izmiješajte. Dobro ohladite prije posluživanja.

Savjet više: Grčki jogurt je izvrsna, manje masna zamjena za majonezu, a okusom će francuska salata pripremljena na ovaj način biti podjednako fina, ako ne i bolja. Ako ste u stisci s vremenom, koristite smrznutu mješavinu povrća za francusku (jedno pakiranje od 500 g će biti dovoljno).

Pročitajte recepte za blagdanski jelovnik:

Pileća juha s domaćim noklicama

Ramstek u umaku od crnog vina

Božićna guska s češkim okruglicama i pirjanim kupusom

Punejne pileće rolice s pireom od batatata

Bakalar na crveno s krumpirom

Snješko od krem sira s krekerima

Prethodni članakBakalar na crveno s krumpirom
Sljedeći članakSnješko od krem sira s krekerima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.