width=– 300 g graha
– 200 g slanutka
– 200 g kukuruza šećerca
– 3 krumpira
– 200 g pelata rajčice
– panceta po želji
– 4 češnja češnjaka
– peršin
– sol
– papar
– lovor list
– mješavina sušenog povrća prema ukusu

Sušenu pancetu, češnjak, list peršina zajedno sitno nasjeckajte. Slanutak namočite preko noći, a grah 4 sata prije kuhanja. Nakon toga ih kratko prokuhajte, ocijedite vodu i stavite ponovo kuhati. Kad zakipi, dodajte prodinstanu smjesu pancete, te ostavite neka se lagano kuha. Kad grahorice napola omekšaju, dodajte kockice krumpira, narezane pelate, lovorov list, papar i kukuruz. Kad je sve kuhano, dosolite po potrebi i dodajte još svježi nasjeckani peršin. Juhu možete poslužiti uz suho meso ili kobasice.

Prethodni članakIstarska mesna rolada
Sljedeći članakKruškolina
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.