src=25 dag ječma
10 dag crvenoga graha
20 dag kiselog kupusa
maslac
krumpir
1 luk
svežnjić peršina
sol
papar
crvena paprika

Grah i ječam stavite u vodu da odstoji 12 sati u zasebnim zdjelama. Ogulite krumpir, očistite luk i narežite ih na komadiće. Očistite i operite kiseli kupus. Operite, osušite i nasjeckajte peršin. Nakon što ste ih namakali, ječam i grah ocijedite. Grah stavite u lonac s 2 l hladne vode te kuhajte na laganoj vatri. Nakon 30 minuta dodajte komade krumpira i luka, posolite i nastavite s kuhanjem na laganoj vatri 1 sat i 30 minuta. Naposljetku dodajte ječam i kuhajte juhu još 40 minuta. Pred kraj kuhanja u juhu dodajte maslac, papar i crvenu papriku. Ulijte u zdjelu, začinite nasjeckanim peršinom, promiješajte i poslužite.

Prethodni članakPaprenjaci s medom
Sljedeći članakPalenta s vrganjima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.