Tijesto (za oko 30 zvjezdica):
– 25 dag oštrog brašna
– 7,5 dag šećera
– 15 dag maslaca
– 8 dag mljevenih badema
– 1 jaje
– prstohvat soli

Nadjev:
– 2,5 dag maslaca
– 2,5 dag šećera
– 2 dag mljevenih badema
– malo džema od marelice
– 1 žličica ruma

Dekoracija:
– 1 žlica ulja
– 12 dag šećera u prahu
– 3 dag oguljenih badema
– 1 – 2 žlice soka od limuna

Priprema tijesta: Od brašna, šećera, maslaca, mljevenih badema, umućenog jaja i malo soli umijesiti kompaktno tijesto. Ostaviti ga u plastičnoj foliji sat vremena u hladnjaku. Razvaljati na debljinu 4 – 5 mm, izrezati kalupom za zvjezdice i složiti na lim obložen papirom za pečenje. Peći na 180 °C oko 10 – 12 min, pazeći da ostanu svijetli. Ostaviti da se ohlade.

Priprema nadjeva: Otopljeni maslac izmiješati s šećerom i mljevenim bademima, te na kraju s džemom i rumom. Nadjevom spajati po dvije zvjezdice.

Priprema dekoracije: U tavi izmiješati i zagrijati ulje s 2 žlice šećera u prahu. Dodati cijele oguljene bademe i pustiti ih da se karameliziraju. Od ostatka šećera u prahu uz dodatak soka od limuna napraviti glazuru, pa u nju umakati gornju stranu keksića. Na glazuru, u sredinu keksića, staviti karamelizirani badem.

Recept iz knjige „Kolači – čarolija užitaka 2“

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNoisette desert
Sljedeći članakKolači Indijaneri
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.