Indijaneri

174

Tijesto:
– 3 žumanjka
– 6 dag šećera
– 9 dag brašna
– 4 bjelanjka

Pjena:
– 5 bjelanjka
– 25 dag šećera
– limunov sok

Glazura:
– 10 dag čokolade
– 3 žlice vode
– 3 žlice šećera
– 8 dag maslaca

Priprema tijesta: Istući čvrst snijeg od bjelanjaka postupno dodajući šećer i jedan po jedan žumanjak. Lagano umiješati brašno. Na namašten i pobrašnjen papir pomoću vrećice za ukrašavanje nanositi male hrpice. Peći na 185 °C oko 10 minuta.

Priprema pjene: Bjelanjke tući sa 10 dag šećera u čvrst snijeg. Posebno kuhati 15 dag šećera s 0,5 dl vode dok se zgusnuta smjesa između dva prsta ne vuče u nit. Tući i dalje bjelanjke nalijevajući posve polagano vruću šećernu otopinu u snijeg, sve dok smjesa ne postane posve gusta i sjajna. Pri kraju umiksati i sok od limuna.

Priprema glazure: Vodu, šećer i čokoladu rastopiti na pari i u vruću smjesu postupno dodavati margarin.

Postupak: Vrećicom za ukrašavanje pomoću velikog tuljka istiskivati pjenu na pečene kolačiće u obliku tuljka. Svaki tuljak preliti čokoladnom glazurom.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači“

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakBademove zvjezdice
Sljedeći članakSušare, hladnjače i investicije u preradu voća i povrća
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.