width=Tijesto:
– 3 jaja
– 12 žlica šećera
– 15 žlica ulja
– 15 žlica mlijeka
– 15 žlica brašna
– 2 žlice kakaa
– 1 prašak za pecivo

Preljev:
– 2 dcl vode
– 2 žlice šećera

Krema:
– 20 dag prženih i mljevenih lješnjaka
– 13 žlica šećera
– 1,7 l mlijeka
– 4 pudinga od čokolade
– 1 maslac
– 4 dcl vrhnja za šlag

Priprema tijesta: Istući snijeg od bjelanjaka, pa postupno dodati 3 žlice šećera. Istući žumanjke s preostalim šećerom, dodati ulje, mlijeko, te brašno prosijano s praškom za pecivo i kakaom. Ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti u lim obložen papirom za pečenje 20 x 35 cm, te peći na 180 °C oko 20 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je pečeno.

Priprema preljeva: Vodu sa šećerom kuhati 5 – 10 minuta, pa preliti preko mlakog biskvita.

Priprema kreme: Pržene i mljevene lješnjake pomiješati s 5 žlica šećera, te preliti s 1 dcl kipućeg mlijeka i promiješati. Od ostatka mlijeka i šećera skuhati puding od čokolade. Uz sam rub kreme staviti plastičnu foliju da se ne napravi korica. Ostaviti da se ohladi. Maslac sobne temperature pjenasto izraditi i umiješati u ohlađeni puding. Smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati lješnjake, a u drugi dio tučeno vrhnje u šlag. Na biskvit staviti kremu s lješnjacima, a na nju kremu s tučenim vrhnjem. Ukrasiti komadićima čokolade ili lješnjaka. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige „Premium kolači, deserti i slastice“

Prethodni članakMarijanove šnite
Sljedeći članakBademove zvjezdice
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.