Tijesto (za oko 75 kom.):
✦3 jaja
✦200 – 400 ml šećera (ovisno o ukusu)
✦200 ml ulja
✦200 ml mlijeka
✦8 žlica oštrog brašna
✦1 žličica sode bikarbone
✦650 – 700 g oštrog brašna
Priprema:
Pjenjačom dobro promiješati jaja sa šećerom, postupno dodajući ulje, mlijeko i 8 žlica brašna pomiješanog sa sodom bi-karbonom. Ostaviti 2 sata na hladnom.
Potom dodati još brašna da tijesto bude čvršće i rukom zamijesiti. Ako se jako lijepi, dodati par kapi ulja. Tijesto treba biti lagano i glatko.
Od smjese otkidati male hrpice tijesta težine oko 10 g i oblikovati kuglice veličine trešnje. Svaku kuglicu dobro izvaljati dla-novima da bi bile skroz glatke, inače mogu pucati prilikom pečenja. Kuglice slagati na veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Peći na 160 °C tako da ostanu svijetle, 15 – 18 minuta.
Pečene kuglice još tople s donje strane iz-dubiti malim nožićem, pazeći da se ne ošteti gornja površina i da ne popucaju.
Mrvice tijesta samljeti.
Nadjev:
✦500 g džema od marelice
✦100 ml ruma
✦izdubljene mrvice
Priprema:
Mrvice pomiješati sa džemom i rumom. Napuniti nadjevom vrećicu kojoj se odreže vrh.
Izdubljene kuglice puniti nadjevom i lijepiti po dvije zajedno. Višak nadjeva obrisati sa strane i staviti u hladnjak da se malo stisnu.
I još:
✦2 x po 85 ml vode
✦crvena i žuta
✦prehrambena boja
✦aroma jagode
✦kristal šećer za valjanje
Priprema:
U dvije posudice uliti po 85 ml vode. U jednu dodati žutu boju, a u drugu crvenu i malo arome jagode po želji. U treću posudicu staviti kristal šećer.
Svaku breskvicu prvo provući kroz žutu boju po sredini, a onda krajeve umočiti u crvenu boju. Slagati ih na papirnati ručnik da se malo ocijede. Napraviti tako nekih 10 breskvica pa ih uvaljati u kristal šećer. Ostaviti do idućeg dana da omekšaju i da se malo posuše.
Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu