Biskvit:

✦5 bjelanjaka

✦100 g šećera

✦150 g mljevenih lješnjaka

✦50 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦par žlica mlijeka

Priprema: Miksati bjelanjke u čvrst snijeg uz postu­pno dodavanje šećera. Dodati pomiješane mljeve­ne lješnjake, brašno i prašak za pecivo pa špatulom lagano sjediniti. Smjesu uliti u kalup 30 x 25 cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180 °C oko 20 minuta. Pečen biskvit preliti s nekoliko žlica mlijeka.

Krema:

✦5 žumanjaka

✦150 g šećera

✦700 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦2 žlice škrobnog br.(gustina)

✦200 g margarina

✦100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Žumanjke miksati sa šećerom te dodati 200 ml mlijeka, pudinge i škrobno brašno. Smjesu ukuhati u ostatak mlijeka miješajući pjenjačom do guste kreme. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umiksati omekšani margarin i podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati čokola­du otopljenu na pari ili mikrovalnoj pećnici.

Međusloj:

✦oko 200 g petit keksa

✦mlijeko za močenje keksa

Priprema: Na biskvit staviti tamnu kremu, poslagati petit kekse kratko močene u mlijeko i staviti svijelu kremu.

Dekoracija:

✦300 ml vrhnja za šlag

✦80 g čokolade za kuhanje

Priprema: Umutiti vrhnje za šlag do pola pa dodati otopljenu i kratko ohlađenu čokoladu i umutiti do kraja.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakŠto sve liječi poljska metvica?
Sljedeći članakKolač od šale
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.