Čoko – voćko dinamit

100

Biskvit:
✦ 3 jaja
✦ 3 žlice šećera
✦ 1 vanilin šećer
✦ 50 ml mlijeka
✦ 50 ml ulja
✦ 3 žlice brašna
✦ 3 žlice čokolade u prahu
✦ ½ praška za pecivo

Ganache:
✦ 500 ml vrhnja za šlag
✦ 350 g čokolade za kuhanje

Preljev:
✦ 400 g malina ili kupina
✦ 70 g šećera
✦ 1 vrećica preljeva za torte

Priprema biskvita: Pjenasto miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati mlijeko i ulje, te brašno pomiješano s čokoladom u prahu i praškom za pecivo. U smjesu lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Peći u kalupu za torte promjera 24 cm, obloženom papirom za pečenje, na 180 °C, 25 – 30 minuta. Ostaviti biskvit u kalupu.

Priprema ganachea: Zagrijati vrhnje za šlag na laganoj vatri do vrenja, pa mu dodati sjeckanu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi, pa još mlaki biskvit preliti s toplim ganacheom.

Priprema preljeva: Voće (može i smrznuto) izmiješati sa šećerom i staviti kuhati. Propasirati od koštica i vratiti kuhati. Preljev za torte pomiješati s tri žlice vode, pa ga ukuhati u voće. Malo ohladiti, pa preliti po ganacheu.

Savjet: Umjesto preljeva za torte u pasirane maline možete ukuhati 1,5 žlicu škrobnog brašna (gustina) razmućenog u 3 žlice vode.

Recept iz knjige „Moji čokoladni kolači“

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakVoćna mađarica
Sljedeći članakLička pita
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.