Tijesto:

✦½ kg glatkog brašna

✦2 žličice suhog kvasca

✦7 dag šećera

✦malo soli

✦2 dcl mlijeka

✦1 jaje

✦10 dag maslaca

Priprema: Od svih sastojaka za tijesto, osim maslaca, zamijesiti tijesto i pustiti da odstoji dok mu se volumen ne udvostruči. Razvaljati na radnoj plohi, premazati izra­đenim maslacem sobne temperature i pre­savinuti nekoliko puta. Pustiti da odstoji još oko 20 minuta.

Nadjev:

✦1 puding od vanilije

✦4 dcl mlijeka

✦3 žlice šećera

Priprema: Puding skuhati u 4 dcl mlijeka s 3 žlice šećera. Tijesto razvaljati na tanko i rezati pravokutnike 10 x 10 cm. Na jed­nu polovicu staviti žlicu nadjeva, a drugu polovicu zarezivati kao za trakice, ali ne do kraja. Dio s trakicama prebaciti preko na­djeva i podvući ispod donjeg dijela.

Premaz:

✦1 žumanjak

✦listići badema ili

✦krupni šećer

Priprema: Premazati umućenim jajem i posuti listićima badema ili krupnim šeće­rom. Pustiti da se još malo dignu u limu, na papiru za pečenje. Peći na 180 °C oko 12 – 15 minuta dok ne porumene.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMoj način borbe protiv varoe
Sljedeći članakŠampinjoni u hranidbi janjadi – pomodnost ili prednost?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.