Fina čokoladna rolada. Provjeren recept za savršenu čokoladnu roladu koju svi vole zbog odličnog spoja kreme s biskvitom, a super je izbor za sve prigode.

Sastojci za tijesto:

  • 8 žlica šećera
  • 8 žlica brašna
  • snijeg od 8 bjelanjaka
  • 8žumanjaka
  • 2 žlice pekmeza od marelica

Sastojci za kremu:

  • 25 dag maslaca
  • 20 dag šećera u prahu
  • 10 dag čokolade
  • 1 dcl ruma

Glazura:

  • 10 dag čokolade
  • 3 žlice vode
  • 2 žlice šećera
  • malo margarina

Priprema tijesta:

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg dodajući žlicu po žlicu šećera. U žumanjke umiješajte brašno, snijeg i pekmez od marelica, te sve promiješajte i stavite peći. Pečeno narežite na kockice promjera 1 cm.

Priprema kreme:

Pjenasto umutite maslac i šećer, dodajte otopljenu čokoladu i rum. Narezane biskvite pomiješate s kremom, umotajte u foliju i oblikujte po želji. Ostavite preko noći u hladnjaku da se stegne.

Kolač prelijte čokoladnom glazurom.

Miješajte na laganoj vatri dok se ne rastope svi sastojci.

 

Recept iz knjige: Moji najbolji kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPosebni uzgojni oblici vinove loze
Sljedeći članakPapučice
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.