Biskvit:

✦5 bjelanjaka

✦6 žlica šećera

✦6 žlica oštrog brašna

✦1 žličica praška za pecivo

✦150 ml mlijeka

Priprema: Bjelanjke miksati u čvrst snijeg pa postu­pno dodati šećer. Silikonskom špatulom umiješati prosijano brašno s praškom za pecivo. Staviti u na­uljeni i pobrašnjeni kalup dimenzije 30 x 20 cm te peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 20 – 25 minuta. Još vruće preliti hladnim mlijekom. Ohladiti.

Krema:

✦5 žumanjaka

✦120 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦400 ml mlijeka

✦2 mljevene želatine (20 g)

✦500 ml vrhnja za šlag

✦100 g čokolade za kuhanje

✦10 kom jaffa keksa

Priprema: Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Mlijeko zakuhati, smanjiti vatru pa uliti smjesu od žumanjaka i šećera. Uz miješanje kuhati 3 – 4 minute na laganoj vatri. Maknuti sa štednjaka, ostaviti da se ohladi pa dodati otopljenu želatinu prema uputi na pakiranju. Izmiješati mikserom te ručno dodati posebno tučeno vrhnje za šlag. Na kraju dodati krupno ribanu čokoladu i sitno rezane jaffa kekse. Kremu rasporediti po biskvitu i ostaviti da se dobro ohladi. Ukrasiti po želji.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakProdaja na štandu uz cestu
Sljedeći članakKakav je to meklenburški kunić?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.