Tijesto:
– 6 jaja
– 15 dag šećera
– 20 dag oraha mljevenih
– 10 dag sjeckanih oraha
– 4 žlice oštrog brašna
– 2 žlice gustina
– 2 žlice ulja
– 2 žlice vode
– 1/2 praška za pecivo
– rum za močenje
Krema:
– 5 žumanjaka
– 10 žlica šećera u prahu
– 10 dag čokolade za kuhanje
– 20 dag margarina
šaum:
– 5 bjelanjaka
– 15 žlica šećera
– 2 vanilin šećera

Priprema tijesta: Istući snijeg od bjelanjaka i dodati šećer, žumanjke, ulje, vodu, brašno, gustin, orahe i prašak za pecivo. Sve lagano pomiješati i staviti peći na 180 °C oko 15 minuta. Čačkalicom provjeriti kad je biskvit pečen (čačkalica mora biti suha i bez tragova tijesta). Ohlađen biskvit natopiti rumom.

Priprema kreme: Kuhati žumanjke sa šećerom i čokoladom na pari. Kad se ohladi dodati omekšali i izrađeni margarin. Sve izmiješati i staviti na biskvit. Na kremu staviti šaum.

Priprema šauma: 10 žlica šećera i vanilin šećer pomiješati s malo vode i kuhati. Od bjelanjaka istući čvrst snijeg i postupno dodavati 5 žlica šećera. U snijeg umiješati šećerni sirup i miješati dok šaum ne dobije sjajnu boju.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači 2

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakBanana kocke
Sljedeći članakKraš kolač
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.