Kraš kolač. Za sve ljubitelje kakao napitka Kraš expressa tu je odličan kremasti kolač s dvije vrste biskvita spojena idealnom kremom odličnog okusa.

 width=Tijesto:
– 30 dag brašna
– 2 žlice Kraš ekspresa
– 2 jaja
– 15 dag margarina
– 3 žlice šećera
– 1 mala žlica sode bikarbone
– malo mlijeka

Biskvit:
– 4 bjelanjka
– 4 žlice šećera
– 4 žlice brašna
– 1 žlica ulja
– pola žličice praška za pecivo

Krema:
– 1 l mlijeka
– 10 žlica gustina
– 25 dag margarina
– 2 žlice Kraš ekspresa
– 10 dag šećera u prahu

Priprema tijesta: U brašnu pomiješanom sa sodom bikarbonom razmrviti margarin, dodati šećer, jaje i Kraš ekspres te dodajući mlijeko izraditi prhko tijesto. Ostaviti pola sati na hladnom i ispeći dvije kore na preokrenutoj strani lima.

Priprema biskvita: Bjelanjke tući u čvrst snijeg, postupno dodavati šećer, brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju ulje. Ispeći biskvit u veličini kora.

Priprema kreme: Gustin razmutiti s malo mlijeka i ukuhati u preostalom mlijeku. U ohlađeno dodati margarin pjenasto izrađen sa šećerom i Kraš ekspresom. Malo kreme odvojiti za ukrašavanje.

Postupak: Prhko tijesto premazati polovicom pripremljene kreme, na to položiti biskvit, premazati ga ostatkom kreme, prekriti prhkim tijestom, a gornju površinu ukrasiti odvojenim dijelom kreme i posipati ribanom čokoladom.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakJesenski poljubac
Sljedeći članakZemljište u jednoj, OPG u drugoj županiji, gdje i kako dobiti poticaje?
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.