Tijesto:
– 30 dag brašna
– 2 žlice Kraš ekspresa
– 2 jaja
– 15 dag margarina
– 3 žlice šećera
– 1 mala žlica sode bikarbone
– malo mlijeka

Biskvit:
– 4 bjelanjka
– 4 žlice šećera
– 4 žlice brašna
– 1 žlica ulja
– pola žličice praška za pecivo

Krema:
– 1 l mlijeka
– 10 žlica gustina
– 25 dag margarina
– 2 žlice Kraš ekspresa
– 10 dag šećera u prahu

Priprema tijesta: U brašnu pomiješanom sa sodom bikarbonom razmrviti margarin, dodati šećer, jaje i Kraš ekspres te dodajući mlijeko izraditi prhko tijesto. Ostaviti pola sati na hladnom i ispeći dvije kore na preokrenutoj strani lima.

Priprema biskvita: Bjelanjke tući u čvrst snijeg, postupno dodavati šećer, brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju ulje. Ispeći biskvit u veličini kora.

Priprema kreme: Gustin razmutiti s malo mlijeka i ukuhati u preostalom mlijeku. U ohlađeno dodati margarin pjenasto izrađen sa šećerom i Kraš ekspresom. Malo kreme odvojiti za ukrašavanje.

Postupak: Prhko tijesto premazati polovicom pripremljene kreme, na to položiti biskvit, premazati ga ostatkom kreme, prekriti prhkim tijestom, a gornju površinu ukrasiti odvojenim dijelom kreme i posipati ribanom čokoladom.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakJesenski poljubac
Sljedeći članakNapasne životinje u vrtu – kako ih se riješiti?
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.