Julkica. Juliška, Julka šnite ili Juli pita ima više naziva, ali jedno je sigurno, ovo je definitivno najbolji recept za taj kremasti tradicionalan kolač.

Podloga:

½ paketa lisnatog tijesta

Tijesto:

6 jaja, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 10 dag čokolade za kuhanje, 8 dag oraha, 1 – 2 žlice oštrog brašna

Krema:

6 dcl mlijeka, 3 žlice oštrog brašna, 3 žlice gustina, 25 dag margarina, 20 dag šećera u prahu, 1 vanilin šećer

Priprema podloge:

Razvaljati lisnato tijesto na dva dijela i izbosti ih vilicom. Jedno peći na obrnutoj stani lima oko 15 minuta na 180 °C, a drugo peći do pola, oko 10 minuta.

Priprema tijesta:

Pjenasto miksati šećer i žumanjke, dodati rastopljenu čokoladu te brašno pomiješano sa orasima. Lagano ručno dodavati snijeg od bjelanjaka. Preliti preko do pola pečenog lisnatog tijesta i peći na istoj temperaturi još 20 – 30 minuta.

Priprema kreme:

Brašno i gustin pomiješati s malo mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka. U ohlađenu kremu dodati izrađen omekšali margarin sa šećerom. Na ohlađeni biskvit staviti kremu, a na kremu drugu koru lisnatog tijesta. Ukrasiti šećerom u prahu.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači 2“