Biskvit:

✦9 bjelanjaka

✦15 žlica šećera

✦1 žlica oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

✦12 žlica prženih mljevenih lješnjaka

Priprema: Miksati bjelanjke uz postupno do­davanje šećera. Postupno i kuhačom umiješati mješavinu brašna, praška za pecivo i mljevenih lješnjaka. Smjesu rasporediti u veliki lim od pećnice dimenzije 40 x 34 cm obložen papi­rom za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 25 minuta. Pečeni biskvit okrenuti, maknuti papir za pečenje i prerezati okomito na pola. Ohladiti.

Žele:

✦450 g jagoda + vode do 700 ml tekućine

✦150 g šećera

✦2 pudinga okusa jagode

Priprema: Kuhati rezane jagode i šećer dok ne omekšaju. Maknuti s vatre i usitniti štapnim mikserom u pire. Dodati vode do 700 ml teku­ćine pa vratiti na vatru. Prašak za puding po­miješati s malo tekućine, pa ukuhati u ostatak. Kuhati neprestano miješajući dok se ne zgu­sne. Maknuti s vatre, malo ohladiti pa prema­zati oba biskvita želeom i staviti u hladnjak da se ohladi i stisne.

Krema:

✦9 žumanjaka

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦500 ml mlijeka

✦3 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦3 žlice glatkog brašna

✦200 g margarina

Priprema: Pjenjačom izmiješati žumanjke sa šećerima, škrobnim brašnom i brašnom, do­dati oko 150 ml mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka. Kuhati miješajući dok se ne zgusne, maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U ohlađenu kremu umiksati margarin sobne temperature.

Čokoladni preljev:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦50 g margarina

✦6 žlica ulja

Priprema: Otopiti čokoladu s margarinom i uljem na najmanjoj vatri ili na pari, pa malo ohladiti. Prvi biskvit sa želeom premazati žutom kremom, po kojoj pažljivo rasporediti tanak sloj preljeva. Staviti drugi biskvit i sve ponoviti.

Dekoracija:

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Kolač ukrasiti čvrsto tučenim vrh­njem za šlag, čokoladnim mrvicama i polovica­ma jagoda. Dobro ohladiti prije posluživanja.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakZemlja – vodeni planet
Sljedeći članakPodnesen zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za med
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.