Ledena kraljica

291

Tijesto:
✦ 5 jaja
✦ 5 žlica šećera
✦ 70 g maslaca
✦ 170 g brašna
✦ 1 prašak za pecivo
✦ 2,5 žlice čokolade u prahu
✦ 80 g čokolade za kuhanje

Sirup:
✦ 300 ml vode
✦ 200 g šećera
✦ 2 vanilin šećera

Krema:
✦ 1500 ml mlijeka
✦ 12 žlica šećera
✦ 1 vanilin šećer
✦ 10 žlica škrobnog brašna (gustina)
✦ 2 žlice brašna
✦ 200 g margarina
✦ 200 g mliječne Milka čokolade

Dekoracija:
✦ 400 ml vrhnja za šlag

Priprema tijesta: Pjenasto umutiti jaja sa šećerom dok ne posvijetle. Dodati otopljeni maslac, te brašno pomiješano s praškom za pecivo, čokoladom u prahu i ribanom čokoladom za kuhanje. Sjediniti i uliti u kalup dimenzije 24 x 37 cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180 °C oko 25 minuta. Provjeriti čačkalicom kad je pečeno.

Priprema sirupa: Sve sastojke pomiješati i kuhati 10 minuta. Preliti po ohlađenom biskvitu.

Priprema kreme: Odvojiti 500 ml mlijeka i pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom, škrobnim brašnom i brašnom, te ukuhati u ostatak mlijeka. Kuhati do guste smjese, te ostaviti da se ohladi pokriveno plastičnom folijom. Dodati margarin sobne temperature i izraditi zajedno mikserom. Biskvit premazati s tankim slojem kreme, a u ostatak kreme dodati čokoladu otopljenu na pari i malo ohlađenu. Dobivenu tamnu kremu premazati po tankom sloju svijetle kreme.

Dekoriranje: Kolač premazati s čvrsto tučenim vrhnjem za šlag. Po njemu naribati čokoladu.

Recept iz knjige „Moji čokoladni kolači“

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPistachio jastučić
Sljedeći članakBadem ploškice
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.