width=

Tijesto:
– 5 bjelanjaka
– 25 dag šećera
– 1 žlica limunovog soka

Međusloj:
– ½ kg malina

Krema:
– 25 dag čokolade za kuhanje
– 5 jaja
– 5 dag šećera
– 1 žlica ruma
– 2,5 dcl vrhnja za šlag

Priprema tijesta: Bjelanjke miksati u čvrsti snijeg. Dodavati jednu po jednu žlicu šećera miksajući. Na kraju dodati žlicu limunovog soka. Miksati sve skupa više od 10 minuta. Staviti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzija 20 x 30 cm. Sušiti u pećnici pri temperaturi od 120 – 150 °C, sat i pol vremena. Ugasiti pećnicu, malo otvoriti vrata i ostaviti da se tako hladi.

Priprema međusloja: Kada se beze ohladi, slagati svježe maline. Smrznute maline bi razmočile beze.

Priprema kreme: Na pari otopiti čokoladu. Žumanjke i šećer miksati na pari nekoliko minuta. Dodati u otopljenu čokoladu i sjediniti. Ohladiti, dodati žlicu ruma pa ručno umiješati čvrsto tučeno vrhnje za šlag i čvrst snijeg od bjelanjaka. Preliti kremu preko malina. Ukrasiti šlagom, čokoladom i malinama.

 

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“

Prethodni članakKako izaći iz sustava PDV-a?
Sljedeći članakRaspucanci
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.