Prhko tijesto:
✦1 jaje
✦70 g šećera u prahu
✦prstohvat soli
✦2 žlice mlijeka
✦1 žlica kiselog vrhnja
✦3 žlice ulja
✦200 g glatkog brašna
✦50 g oštrog brašna
✦1 žličica praška za pecivo
Priprema: Od svih sastojaka umijesiti tijesto, zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti 30 minuta u hladnjaku. Podijeliti na dva dijela pa razvaljati na papiru za pečenje u dimenziju 37 x 25 cm. Prvo tijesto izbockati vilicom i ispeći na obrnutoj strani lima u zagrijanoj pećnici na 170 °C, 8 – 10 minuta.
Biskvit od maka:
✦5 jaja
✦100 g šećera
✦100 g mljevenog maka
✦½ praška za pecivo
✦ribana korica limuna
Priprema: Miksati žumanjke sa šećerom, dodati mak pomiješan s praškom za pecivo i limunovom koricom, te na kraju sjediniti pjenjačom snijeg od tučenih bjelanjaka. Smjesu rasporediti na drugi dio tijesta također izbockanog vilicom i peći na 180 °C, 15 – 20 minuta.
Krema:
✦500 ml mlijeka
✦7 žlica oštrog brašna (80 g)
✦80 g šećera
✦2 vanilin šećera
✦150 g margarina
Priprema: U malo mlijeka razmutiti brašno, a ostatak sa šećerom i vanilin šećerom staviti kuhati. Ukuhati brašno uz stalno miješanje pjenjačom dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U mlako umiksati margarin sobne temperature. Kremu rasporediti na biskvit od maka i poklopiti drugom korom. Kolač opteretiti preko noći i rezati drugi dan. Po želji posuti šećerom u prahu.
Recept iz knjige Kolači za sve prigode