Prhko tijesto:

✦1 jaje

✦70 g šećera u prahu

✦prstohvat soli

✦2 žlice mlijeka

✦1 žlica kiselog vrhnja

✦3 žlice ulja

✦200 g glatkog brašna

✦50 g oštrog brašna

✦1 žličica praška za pecivo

Priprema: Od svih sastojaka umijesiti tijesto, zamo­tati ga u prozirnu foliju i ostaviti 30 minuta u hlad­njaku. Podijeliti na dva dijela pa razvaljati na papi­ru za pečenje u dimenziju 37 x 25 cm. Prvo tijesto izbockati vilicom i ispeći na obrnutoj strani lima u zagrijanoj pećnici na 170 °C, 8 – 10 minuta.

Biskvit od maka:

✦5 jaja

✦100 g šećera

✦100 g mljevenog maka

✦½ praška za pecivo

✦ribana korica limuna

Priprema: Miksati žumanjke sa šećerom, dodati mak pomiješan s praškom za pecivo i limunovom koricom, te na kraju sjediniti pjenjačom snijeg od tučenih bjelanjaka. Smjesu rasporediti na drugi dio tijesta također izbockanog vilicom i peći na 180 °C, 15 – 20 minuta.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦7 žlica oštrog brašna (80 g)

✦80 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦150 g margarina

Priprema: U malo mlijeka razmutiti brašno, a osta­tak sa šećerom i vanilin šećerom staviti kuhati. Uku­hati brašno uz stalno miješanje pjenjačom dok se ne zgusne. Maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U mlako umiksati margarin sobne temperature. Kre­mu rasporediti na biskvit od maka i poklopiti dru­gom korom. Kolač opteretiti preko noći i rezati drugi dan. Po želji posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakPirovo brašno iz Usamljene golubice
Sljedeći članakUgljikov dioksid – gnojivo iz zraka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.