Biskvit:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦180 g maslaca

✦4 jaja

✦100 g šećera

✦4 žlice oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Na pari otopiti sjeckanu čokoladu zajedno s maslacem te malo ohladiti. Žumanj­ke pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodati im čokoladu s maslacem te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg pa ručno umiješati u smjesu. Uliti u ka­lup 30 x 20 cm obložen papirom za pečenje pa peći oko 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C. Ostaviti da se ohladi.

Krema od naranče:

✦2 jaja

✦100 g šećera

✦350 ml soka od naranče

✦korica 1 naranče

✦1 mljevena želatina (10 g)

✦300 ml vrhnja za šlag

Priprema: Pomiješati želatinu sa 4 žlice hlad­ne vode i ostaviti da nabubri. Pomiješati jaja, šećer, narančin sok i koricu te kuhajte u zdjeli na pari oko 15 minuta, neprestano miješaju­ći pjenjačom na umjerenoj do laganoj vatri, dok se ne počne zgušnjavati. Maknuti s vatre, pa dodati na laganoj vatri otopljenu želatinu. Dobro izmiješati, ohladiti nekoliko minuta, pa pažljivo umiješati čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Malo ohladiti i razmazati po biskvitu. Staviti u hladnjak dok se priprema krema od čokolade.

Krema od čokolade:

✦2 jaja

✦50 g šećera

✦200 g tamne čokolade (60-70% kakaa)

✦500 ml vrhnja za šlag

Priprema: Jaja i šećer kuhati na pari te cijelo vrijeme tući pjenjačom, 5 – 10 minuta, dok se ne počne zgušnjavati. Dodati sjeckanu čokola­du te miješati dok se ne otopi. Maknuti s pare, ohladiti nekoliko minuta te pažljivo špatulom umiješati čvrsto tučeno vrhnje. Namazati po ohlađenoj kremi od naranče, poravnati i sta­viti u hladnjak najmanje na nekoliko sati da se stegne.

Glazura:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦50 g maslaca

✦3 žlice ulja

✦1 žlica vode

Priprema: Na pari otopiti sve sastojke za gla­zuru. Pričekati 5 minuta da se malo ohladi pa preliti po kolaču.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakEduciranje pčelara o suzbijanju pčelinjih bolesti
Sljedeći članakSolarna energija u poljoprivredi: brojne mogućnosti i koristi, slaba informiranost
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.