Sastojci:

✦25 dag glatkog brašna

✦25 dag oštrog brašna

✦1,5 dag svježeg kvasca

✦½ žličice soli

✦4 žlice šećera

✦2,5 dcl mlakog mlijeka

✦5 dag maslaca

✦5 dag kiselog vrhnja

✦3 ravne žlice meda

Priprema: U malo mlakog mlijeka umutiti kvasac, malo šećera i malo brašna, pa osta­viti da se smjesa udvostruči. U veću posu­du usipati sve suhe sastojke i izmješati ih. Napraviti udubljenje u sredini, pa staviti kvasac, ostatak mlijeka, otopljeni maslac, kiselo vrhnje i med. Umijesiti glatko tijesto i staviti pokrivenog na toplom mjestu kako bi se udvostručilo. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto u dimenziji 30 x 50 cm. Pre­sjeći ga po dužini na pola i po širini na 10 dijelova, u 20 pravokutnika dimenzija 5 x 15 cm. Svaki pravokutnik saviti u roladu po užoj strani i izrezati na 5 šnita. Šnite slagati jedne pokraj druge u oblik cvijeta, na lim obložen papirom za pečenje.

Dekoracija:
✦1 jaje

✦2 dag vanilin šećera

Priprema: Jaje umutiti s vanilin šećerom, premazati cvjetiće, ostaviti ih da odstoje 20 minuta. Peći na 200 °C oko 15 minuta.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakBanana kruh
Sljedeći članakUgar u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.