Monchino kolač

98

– 800 ml mlijeka
– 150 g šećera
– 2 vrećice pudinga od vanilije
– 100 g maslaca
– 225 g brašna
– 3 jaja
– 2-3 jabuke
– sok od 1 limuna
– 75 g gotove smjese maka za kolače
– 2-3 žlice pekmeza od marelica

Prvo skuhajte puding od vanilije. Od 800 ml mlijeka oduzmite 100 ml, pa u njemu rastopite puding i 75 g šećera. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa kad zavrije dodajte razmućeni puding i skuhajte. Gotovi puding pokrite s folijom i ostavite da se ohladi. Zamijesite tijesto od brašna, 75 g šećera, 1 jaja, prstohvata soli i hladnog maslaca narezanog na kockice.Tijesto formirajte u kuglu i umotajte u foliju. Ostavite u hladnjak da se stisne. Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške, pomiješajte s limunovim sokom. Tijesto malo razvucite, pa ga utisnite u okrugli kalup promjera 26 cm. Tijestom obložite dno kalupa i stranice (cca 2 cm u visinu). Ohla đeni puding podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte smjesu od maka i 1 jaje, a u drugi dio samo 1 jaje. Obje smjese dobro umutite mikserom da postanu kremaste. Na tijesto u kalupu, prvo stavite smjesu s makom, pa smjesu bez maka. Na kremu poslažite ploške jabuka. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 ºC, 40- 45 minuta. Pred kraj pečenja rastopite 2-3 žlice pekmeza od marelice. S otopljenim pekmezom premažite jabuke.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakGretina torta
Sljedeći članakDržanje kokoši nesilja
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.