Tijesto:
(mjera je čaša od 2,5 dcl)

✦ 4 jaja
✦ 1 čaša šećera
✦½ čaše mlijeka
✦½ čaše ulja
✦1 čaša oštrog brašna
✦ 1 prašak za pecivo
✦2 žlice kakaa

Mousse od čokolade:
✦2 jaja
✦ 5 dag šećera
✦20 dag čokolade za kuhanje
✦½ l vrhnja za šlag

Mousse od naranče:
✦2 jaja
✦ 15 dag šećera
✦ 3,5 dcl soka od naranče
✦ korica 1 naranče
✦ 6 listića želatine
✦ 3 dcl vrhnja za šlag

Priprema:
Žumanjke umutiti sa šećerom. Postupno dodati mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao.
Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti u kalup dimenzija oko 37 x 26 cm, obložen papirom za pečenje. Peći oko 12 – 15 minuta na 200 °C. Ohladiti.

Priprema:
Pomiješati jaja i šećer, te kuhati na pari 5 – 10 minuta dok se ne počne zgušnjavati. Postupno dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok smjesa ne postane glatka. Skinuti s pare pa pažljivo umiješati prethodno utučeno vrhnje za šlag. Mousse premazati preko ohlađenog biskvita i staviti u hladnjak.

Priprema:
Želatinu namočiti prema uputama 10 minuta. Pomiješati jaja, šećer, narančin sok i koricu, te kuhati na pari 10 – 15 minuta dok se ne počne zgušnjavati. Umiješati nabubrenu želatinu. Pažljivo dodati prethodno izmiksan šlag. Ohladiti par minuta prije stavljanja na mousse od čokolade.

Recept iz knjige: Premium kolači – deserti i slastice

Prethodni članakKako ostvariti vlasništvo?
Sljedeći članakZa pčelare osigurano 51,6 milijuna kuna
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.