Karamel umak

54

Sastojci:
✦ 20 dag šećera
✦ 1,2 dcl vode
✦ 10 dag maslaca
✦ 1,2 dcl vrhnja za šlag

Priprema:
Šećer i vodu staviti u tavu debljeg dna. Miješati samo dok se šećer ne otopi, a zatim pustiti da na umjerenoj vatri krčka 5 – 10 minuta, dok ne poprimi jantarnu boju. Eventualno par puta protresti tavu, ali ne miješati jer će se šećer kristalizirati. Maknuti s vatre, pa postupno umiješati kockice maslaca sobne temperature, miješajući da se otopi. Na kraju dodati vrhnje sobne temperature. Vratiti na u vatru i miješati dok se ne poveže. Ohladiti, preliti u staklenku, te čuvati u hladnjaku do dva tjedna. Po potrebi ugrijati, te koristiti za pripremu deserata ili kao umak za sladoled.

Recept iz knjige: Premium kolači – deserti i slastice

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPoljoprivrednici mogu podnijeti Jedinstvene zahtjeve za potporu za 2017. godinu
Sljedeći članakZa pčelare osigurano 51,6 milijuna kuna
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.