Odličan kolač

2505
odličan kolač

Tijesto:
5 jaja
30 dag šećera
1 dl vode
1 dl ulja
1 dl ruma
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
šaka mljevenih oraha ili lješnjaka

Krema:
4 žumanjka
20 dag šećera
1 dl ruma
25 dag margarina

Priprema tijesta: Pjenasto umutiti jaja sa šećerom, dodajući ulje vodu i rum, te ostale sastojke. Peći u običnom ili plitkom limu, ovisno želite li kocke ili ploške. Pečeno tijesto prema želji prerezati i napuniti kremom, odozgo također premazati kremom i ukrasiti mljevenim orasima.

Priprema kreme: Pjenasto umutiti žumanjke i šećer i tući na pari dok se ne zgusne. U ohlađeno dodati pjenasto izrađen margarin.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakSretni Linzeri
Sljedeći članakKulture koje „čiste“ tlo
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.