Sastojci:
– 40 dag prhkog tijesta
– brašno za posipanje
– 1,5 dl meda
– 6 dag maslaca
– 18 dag smeđeg šećera
– par kapi ekstrakta vanilije
– prstohvat soli
– 3 jaja
– 20 dag pekan oraha
Priprema:
Za prhko tijesto uzmite brašno, maslac i šećer i izmiješajte u smjesu koja nalikuje mrvicama kruha. Dodajte žumanjak i kratko miješajte tijesto, dodajući hladne vode ako se čini presuho. Izvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, te njime obložite kalup za pitu. Orežite rubove tijesta, a dno izbodite vilicom. Stavite u hladnjak najmanje 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tijesto obložite papirom za pečenje, te ga napunite kuglicama za pečenje. Pecite 10 minuta, maknite kuglice i papir, pa pecite još 10 minuta ili dok tijesto ne postane blijedozlatne boje. Izvadite ga iz pećnice i smanjite temperaturu na 180 °C.
U lonac ulijte med, dodajte maslac, šećer, ekstrakt vanilije i sol. Stavite na slabu vatru te miješajte dok se maslac i šećer ne otope. Sklonite s vatre i ostavite da se smjesa hladi dok ne postane mlaka. Umiješajte jedno po jedno jaje i pekan orahe te ulijte u tijesto.
Pecite 40 – 50 minuta na 180° C ili dok ne počne čvrsnuti. Ako prebrzo smeđi, prekrijte folijom. Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se hladi 15 – 20 minuta. Izvadite iz kalupa i poslužite toplu uz tučeno vrhnje ili mileram.
Recept iz knjige Medeni kolači i slastice s medom