Tijesto (za oko 14 krafni):

✦200 ml vode

✦100 ml ulja

✦prstohvat soli

✦120 g oštrog brašna

✦3 veća jaja

Priprema: Zakuhati vodu i ulje s prstohvatom soli. Maknuti s vatre i dodati brašno uz brzo miješanje kuhačom. Smjesa treba biti gusta i odvajati se od rubova posude. Ohladiti 10 – 15 minuta pa u mlako umiksati jedno po jedno jaje. Staviti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom te raditi ruži­ce promjera oko 5 cm s dovoljno razmaka u limu obloženom papirom za pečenje. Peći 35 – 40 mi­nuta u zagrijanoj pećnici na 200 °C. Pećnicu ne otvarati prilikom pečenja.

Krema:

✦300 ml mlijeka

✦3 žumanjka

✦4 žlice šećera

✦1 burbon vanilin šećer

✦40 g oštrog brašna

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Žumanjke, šećer, vanilin šećer i braš­no pjenjačom dobro izmiješati u malo mlijeka, pa ukuhati u ostatak mlijeka uz stalno miješanje pjenjačom. Maknuti s vatre kad se zgusne, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. Od vrhnja izmiksati šlag te ručno umiješati u ohlađenu kremu.

Preljev:

✦200 g smrznutog šumskog voća

✦5 žlica šećera

✦150 ml vode

✦1 puding od vanilije

✦50 g maslaca

Priprema: Šumsko voće ukuhati sa šećerom (po potrebi s par žlica vode). Propasirati kroz cjedilo da se odstrane koštice. U 150 ml vode razmutiti puding i dodati u voće pa ukuhati. U vruće dodati maslac i pjenjačom umiješati pa malo ohladiti.

I još:

✦300 ml vrhnja za šlag

✦šećer u prahu

Priprema: Ohlađene košarice prerezati pa puniti s kremom, preljevom i šlagom. Ukrasiti šećerom u prahu. Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakLondoner kocke
Sljedeći članakSipana pita od jabuka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.