Prhko tijesto:
✦200 g maslaca
✦200 g kiselog vrhnja
✦30 g šećera u prahu
✦prstohvat soli
✦350 g glatkog brašna
✦½ praška za pecivo
Priprema:
1. Maslac izrezan na listiće, kiselo vrhnje, šećer i sol vilicom sjediniti, pa dodati brašno s praškom za pecivo i sve izmiješati u mrvičastu smjesu.
2. Rukom zamijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi. Po potrebi dodati još malo brašna. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak na 30 minuta.
Nadjev:
✦400 g višanja
✦2 žlice šećera u prahu
✦2 žlice škrobnog brašna (gustina)
Priprema:
3. Višnje, ako su iz kompota, dobro ocijediti. Smrznute ne treba otapati. Pomješati ih sa škrobnim brašnom i šećerom u prahu.
4. Tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati na pravokutnik dimenzije oko 40 x 50 cm.
Tijesto razrezati po dužoj strani na 4 trake (10 x 50 cm).
5. Na rub svake trake, po dužini, poredati višnje, jednu do druge, u jedan red.
6. Prebaciti rub tijesta preko višanja i zarolati. Dobivenu rolicu saviti u puža i odložiti na sredinu
kalupa za tart promjera 26 cm.
7. Slijedeću pripremljenu rolicu saviti oko puža, počevši tamo gdje je završila prethodna. Tako ponoviti i s preostale dvije rolice. Pitu peći 35 – 40 minuta u zagrijanoj pećnici na 180° C, dok ne porumeni. Ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.
Recept iz knjige Moji voćni kolači