Beze:

✦6 bjelanjka

✦prstohvat soli

✦8 žlica šećera

✦1 žlica octa ili soka od limuna

✦1 žlica škrobnog brašna (gustina)

Priprema:

1. Bjelanjke tući s prstohvatom soli uz postupno dodavanje šećera. Dodati žlicu octa ili soka od limuna, te na kraju umiješati žlicu škrobnog brašna.

2. Rasporediti na papir za pečenje u velikom limu od pećnice dimenzije 40 x 30 cm. Peći 25 minuta na 160 °C.

3. Pečenu koru preokrenuti na papir za pečenje posut šećerom u prahu, pažljivo skinuti papir za pečenje s kojim se peklo i ostaviti da se ohladi.

Krema:

✦400 ml mlijeka

✦6 žumanjaka

✦4 žlice šećera

✦1 burbon vanilin šećer

✦1 puding od vanilije

✦2 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

4. Žumanjke, šećer i burbon vanilin šećer dobro izmiješati pjenjačom, dodati puding, škrobno brašno (gustin) i malo mlijeka pa ukuhati u ostatak mlijeka ulijevajući u tankom mlazu i cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Maknuti s vatre kad se zgusne, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu ručno umiješati čvrsto tučeno vrhnje za šlag.

I još:

✦2 banane

✦limunov sok

✦100 g jagoda

✦2 – 3 kivija

Priprema:

5. Na koru namazati ¾ kreme, poslagati cijele banane pokapane limunovim sokom da ne potamne, a oko njih posipati sjeckane jagode i kivi.

6. Zamotati roladu. Izvana namazati ostatkom kreme i ukrasiti voćem.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakU Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo održan godišnji sastanak nadzornika strnih žitarica
Sljedeći članakJaje na oko u prhkoj košarici
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.