Biskvit:

✦6 jaja

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦50 ml ulja

✦50 ml jogurta

✦100 g oštrog brašna

✦70 g kakaa

✦1 prašak za pecivo

✦200 ml soka od višnje za natapanje biskvita

Priprema biskvita:

1. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom u pjenastu smjesu. Postupno dodati brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo, te ulje i jogurt. Ručno umiješati tučene bjelanjke u snijeg s prstohvatom soli.

 class=

2. Biskvitnu smjesu uliti u kalup za torte promjera 26 cm obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici na 180 °C, 25 – 30 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen. Ako čačkalica, kad se ubode u sredinu biskvita, izađe čista, biskvit je pečen.

 class=

3. Ohladiti i prerezati na tri dijela pa natopiti sa sokom uz pomoć silikonskog kista.

 class=

Nadjev:

✦višnje iz kompota (340 g)

✦250 ml soka od višanja (iz kompota)

✦2 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦5 žlica šećera

✦1 žlica cimeta

I još:

✦1000 ml vrhnja za šlag

✦čokoladne strugotine za ukras

Priprema nadjeva:

4. Staviti kuhati višnje (ostaviti nekoliko za dekoraciju), sok, šećer i cimet. Izmiješati škrobno brašno s nekoliko žlica soka, pa ukuhati u smjesu miješajući dok se ne zgusne.

 class=

5. Vruć nadjev rasporediti po dva biskvita. Ostaviti da se stisne.

 class=

6. Izmiksati vrhnje u čvrsti šlag. Jedan dio šlaga ostaviti sa strane za ukrašavanje torte. Na pladanj za torte staviti biskvit s višnjama, premazati šlagom, poklopiti drugim biskvitom s višnjama, premazati opet šlagom i završiti biskvitom. Ukrasiti šlagom, čokoladnim strugotinama i višnjama.

 class=

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakDvobojne oblatne
Sljedeći članakBonita kocke
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.