Biskvit:

✦6 jaja

✦6 žlica šećera

✦1 žlica kakaa

✦5 žlica oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg uz po­stupno dodavanje šećera. Smanjiti mikser na naj­manju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak, te mješavinu kakaa, brašna i praška za pecivo i još jednom kratko izmiksati. Uliti u kalup dimenzije 35 x 22 cm obložen papirom za pečenje i peći u zagrija­noj pećnici oko 15 minuta na 180 °C. Provjeriti čač­kalicom da li je biskvit gotov. Ohladiti.

Krema:

✦300 g čokolade za kuhanje

✦500 g mascarpone sira

✦500 ml vrhnja za šlag

Priprema: Čokoladu otopiti na pari i malo ohladiti. U mlako dodati mascarpone sir i izmiksati. Posebno izmiksati ne prečvrsto vrhnje za šlag i ručno ga umi­ješati žlicu po žlicu u kremu.

I još:

✦5 – 6 banana

✦par kapi limunovog soka

✦150 ml vrhnja za šlag

Priprema: Na biskvit staviti pola kreme, pa posloži­ti banane prerezane po dužini na pola i pokapane limunovim sokom. Na banane staviti drugi dio kre­me. Izmiksati vrhnje za šlag i slastičarskom vrećicom sa zvjezdastim nastavkom ukrasiti kolač.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakSchwarzwald torta
Sljedeći članakUn, des, tres
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.