Prhko tijesto:

✦150 g svježeg ili krem sira

✦80 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦1 jaje

✦100 ml mlijeka

✦100 ml ulja

✦380 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Izmiješati u posudi svježi sir, šećer, vanilin šećer i jaje. Dodati mlijeko, ulje i brašno pomiješano sa praškom za pecivo pa umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi. Po potrebi dodati malo brašna. Tijesto podijeliti na dva dijela, 2/3 i 1/3. Veći dio tijesta razva­ljati na krug malo veći od kalupa promjera 26 cm, pa staviti na dno kalupa i podići uz rubove oko 4 – 5 cm visine. Izbockati tijesto vilicom i staviti u hladnjak dok se priprema krema.

Krema:

✦250 ml mlijeka

✦250 ml vrhnja za šlag

✦70 g šećera

✦1 puding od vanilije

Priprema: Puding razmutiti u mlijeku pa ukuhati u provrelo vrhnje za šlag sa šećerom. Miješati pjenja­čom dok se ne zgusne, maknuti s vatre i vruće izliti na tijesto.

I još:

✦350 – 400 g breskvi (svježe ili iz kompota)

Priprema: Na kremu u krug posložiti breskve na­rezane na kriške. Ostatak tijesta razvaljati na krug veličine kalupa i izrezati na trakice koje poslagati na breskve u obliku mreže. Peći 45 minuta na 180 °C. Hladno izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakNescaffe ljetna tortica
Sljedeći članakSlavonija, Moslavina, Istra i Dalmacija imaju zlatna bijela vina
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.