Tijesto:

✦15 bjelanjaka

✦60 dag šećera

✦1,5 žlice octa

✦3 žlica brašna

✦3 žlice grisa

Priprema: Bjelanjke čvrsto istući, pa postu­pno dodavati šećer do sjajnog bezea. Uliti ocat, te kuhačom umiješati brašno pomije­šano s grisom. Od smjese ispeći 3 kore, u ve­ćem kalupu, na papiru za pečenje. Zagrijati pećnicu na 200 °C, pa smanjiti kad stavimo peći na 150 °C. Peći 15 – 20 minuta.

Krema:

✦½ l mlijeka

✦15 žumanjaka

✦5 žlica šećera

✦1 vanilin šećer

✦5 žlica gustina

✦10 dag čokolade za kuhanje

✦1 maslac

✦20 dag lješnjaka

✦1 dcl mlijeka

Priprema: U malo mlijeka umutiti žumanjke, šećere i gustin. Ostatak mlijeka zakuhati, ma­knuti s vatre, te brzo miksajući polako dodati smjesu sa žumanjcima. Vratiti na vatru i mi­ješati kuhajući na laganoj vatri dok se smje­sa ne zgusne. Umiješati sjeckanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Na samu površinu kreme staviti prozirnu foliju kako se ne bi stvorila korica, te ostaviti da se ohladi. U hladno umiješati izmiksani maslac sobne temperature. Na suhoj tavici popržiti lješnja­ke, očistiti od kožice trljanjem kuhinjskom kr­pom, te samljeti. Preliti ih kipućim mlijekom, dobro promiješati i umiješati u kremu.

Međusloj:

✦½ l vrhnja za šlag

Priprema: Istući čvrsti šlag od vrhnja za šlag. Na kore mazati kremu, a na kremu šlag, tako redom tri puta. Posuti grubo mljevenim lješ­njacima ili ribanom čokoladom.

Recept iz knjige Premium kolači – deserti i slastice

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakSoja u Hrvatskoj „BEZ GMO“ – izuzetno tražena i atraktivna
Sljedeći članakBacanje hrane – veliki problem današnjice
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.