Šesto čulo. Kolač od jagoda, jaja, vanilije i jogurta. Ovaj fini kolač nalazi se u knjizi Moji brzi kolači.

Prhko tijesto:

✦4 žumanjka

✦170 g margarina

✦100 g šećera

✦250 g glatkoga brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Od navedenih sastojaka umjesiti prhko tijesto i njime obložiti kalup za torte promjera 26 cm. Obložiti dno i rubove kalu­pa.

Krema:

✦3 čvrsta jogurta (450 g)

✦2 kisela vrhnja (360 g)

✦150 g šećera

✦1 žlica arome vanilije

✦5 žlica oštrog brašna

✦4 bjelanjka

Priprema: Pomiješati jogurt, kiselo vrhnje, šećer, aromu vanilije i brašno te umiješati snijeg od bjelanjaka. Kremu izliti na sirovo ti­jesto. Peći u zagrijanoj pećnici na 170˚C oko 40 minuta i dobro ohladiti.

I još:

✦oko 250 g jagoda

✦1 crveni preljev za torte

Priprema: Na ohlađenu tortu poslagati komade narezanih jagoda pa ih preliti preljevom pripre­mljenim prema uputama na pakiranju sa 250 ml vode. Dobro ohladiti prije posluživanja.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakBc Institut održao Dan polja strnih žitarica u Rugvici!
Sljedeći članakCAPPY KOLAČ
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.