Biskvit:

✦6 bjelanjaka

✦150 g šećera u prahu

✦1 vanilin šećer

✦1 žlica škrobnog br.(gustina)

✦½ praška za pecivo

✦250 g prženih i mljev.badema

Priprema: Izraditi bjelanjke u čvrst snijeg, postupno dodavati šećer u prahu i vanilin šećer, lagano umije­šati škrobno brašno, prašak za pecivo i bademe. Peći u kalupu za kolače 30 x 20 cm obloženom papirom za pečenje na 170 °C oko 25 minuta.

Krema:

✦6 žumanjaka

✦150 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦50 g bijele čokolade

✦200 g maslaca

✦150 g prženih mljevenih badema

✦150 ml vrhnja za šlag + 200 ml za dekoraciju

Priprema: Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom. Kuhati na pari uz stalno miješanje kuhačom oko 10 minuta. Kada se počne zgušnjavati dodati bijelu čokoladu i miješati da se otopi. Maknu­ti s pare i malo ohladiti pa u mlako dodati maslac i izmiksati. Dodati pečene mljevene bademe i još jednom izmiksati. Na kraju ručno dodati prethodno umućeno vrhnje za šlag i lagano izmiješati. Namaza­ti po biskvitu. Ukrasiti s čvrsto tučenim vrhnjem za šlag i po želji posuti sjeckanim bademima.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak„Zviždač“ s Jarunske tržnice:
“Nisam više mogao podnijeti nepravdu”
Sljedeći članakRužice od jabuka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.