Prhko tijesto:

✦2 jaja

✦100 g šećera

✦1 vanillin šećer

✦80 ml suncokretovog ulja

✦360 g oštrog brašna

✦1 žličica praška za pecivo

Priprema: Jaja, šećer, vanilin šećer i ulje promiješati. Lagano miješajući dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ako se lijepi za ruke dodati još malo brašna. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i sta­viti na oko pola sata u hladnjak.

Krema:

✦300 ml mlijeka

✦1 puding od vanilije

✦3 žlice šećera

✦1 žlica arome vanilije

Priprema: Puding pomiješati sa šećerom i mlijekom. Staviti na laganu vatru i kuhati par minuta uz miješa­nje do guste kreme. Dodati aromu vanilije, promije­šati i pokriti s prozirnom folijom. Tijesto razvaljati na radnoj površini na 3 – 4 mm debljine i rezati s mod­licom promjera 8 cm. Krugove tijesta staviti u kalup za muffine prethodno namaštene i posute brašnom. Pomoću dvije žličice puniti ih sa kremom.

I još:

✦1 – 2 crvene jabuke

Priprema: Jabuke oguliti ili izrezati na tanke ploške 1 – 2 mm. Slagati na kremu u krug, u obliku ruže. Peći na 170 °C oko 20 minuta. Malo ohladiti i posuti sa šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUnikat
Sljedeći članakKojim biljem i kako zaštititi jetru?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.