Biskvit:

✦4 jaja

✦8 žlica šećera

✦12 žlica ulja

✦12 žlica mlijeka

✦2 žlice kakaa

✦12 žlica oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Žumanjke pjenasto umutiti sa še­ćerom. Dodati ulje, mlijeko, kakao, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti mikserom. Na kraju postupno dodati snijeg od 4 bjelanjka i lagano izmiješati špatulom. Smjesu uliti u nauljen i pobrašnjen kalup dimenzije 32 x 22 cm. Peći na 180˚ C oko 20 minuta.

Preljev:

✦350 ml mlijeka

✦6 žlica šećera

✦1 vanilin šećer

Priprema: Prokuhati mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom i preliti vruće po kolaču.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦2 pudinga od karamele

✦6 žlica šećera

✦150 g maslaca

Priprema: U malo mlijeka razmutiti puding, a ostatak mlijeka sa šećerom staviti kuhati. Ukuhati puding neprestano miješajući pa maknuti s vatre kad se zgusne. Pokriti prozir­nom folijom i ohladiti. U ohlađeno umiksati maslac sobne temperature i premazati po biskvitu. Ukrasiti sjeckanim lješnjacima.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Prethodni članakOpćina Fužine: neodoljivo putovanje u prošlost i vinski okusi
Sljedeći članakKako uzgojiti lijep zeleni travnjak?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.