Tijesto (za 5 komada):
– ½ dcl mlijeka
– 25 dag brašna (pola glatkog, pola oštrog)
– ½ kocke kvasca
– 5 dag šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 jaje
– prstohvat soli
– 7,5 dag maslaca
Dekoracija:
– 1 jaje
– bademi
– grožđice
Priprema: Brašno prosijati u posudu i u sredini napraviti rupicu. U rupicu razmrviti kvasac i uliti mlako mlijeko. Dodati žličicu šećera, lagano promiješati sastojke u rupici i ostaviti na toplom oko 10 minuta. Preostali šećer, vanilin šećer, jaje, sol i otopljeni maslac izmiksati pa dodati brašnu i kvasu. Zamijesiti glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči. Premijesiti, podijeliti na 5 dijelova po 6 dag tijesta za glavice i 10 dijelova po 2 dag tijesta za uši. Oblikovati glavice i uši i staviti na lim obložen papirom za pečenje.
Priprema: Umutiti jaje i njime premazati tijesto. Grožđice posložiti kao oči i nos, a komadiće badema kao zube pa lagano utisnuti u tijesto. Peći 25 minuta na 180 °C.
Recept iz knjige: Kolači – čarolija užitaka 2