""LIFE je program EU-a za financiranje iz kojeg je od 1992. sufinancirano više od 4000 projekata. Program LIFE za zaštitu okoliša i klimatsku politiku za razdoblje od 2014. do 2020. podijeljen je u dva programska razdoblja: 2014. – 2017. i 2018. – 2020.

""Svrha LIFE.SU.SA.FRUIT projekta je razvoj, primjena i dokazivanje ekonomski održivog strateškog plana za provedbu integrirane kontrole nametnika, promicanjem pristupa smanjene upotrebe kemikalija u voćnjacima i proizvodnji voća nakon ubiranja plodova u tipičnim hrvatskim i talijanskim poljoprivrednim ekosustavima. Ovim projektom namjerava se stvoriti ekološki prihvatljiv sustav upravljanja u proizvodnji i skladištenju voća učinkovitijim korištenjem resursa pri čemu se ne ugrožava sigurnost hrane.

Više novaca za zaštitu okoliša

Europska komisija zaprimila je 1468 prijava na posljednji poziv na podnošenje projektnih prijedloga koji je zatvoren u lipnju 2013. Odabrano je 225 prijava ""za sufinanciranje u okviru tri komponente programa: LIFE+ Priroda i bioraznolikost, LIFE+ Politika i upravljanje u području okoliša te LIFE+ Informiranje i komunikacija. LIFE. SU.SA.FRUIT prijavljen je u okviru komponente LIFE+ Politika i upravljanje u području okoliša. Ovo su pilot-projekti namijenjeni potpori razvoju inovativnih politika, tehnologija, metoda i instrumenata. Od 961 zaprimljene prijave Komisija je odabrala 125 projekta za financiranje iz širokog spektra udruga iz javnog i privatnog sektora. Odabrani projekti kojima upravljaju korisnici iz 22 države članice predstavljaju ukupno ulaganje od 318,5 milijuna EUR od čega će EU osigurati oko 130,8 milijuna EUR. LIFE.SU.SA.FRUIT jedini je projekt koordiniran od strane hrvatskih institucija u sve tri komponente. Korisnik projekta je Agronomski fakultet u Zagrebu (Zavod za voćarstvo), a partneri u provedbi su tvrtke Agra d.o.o. iz Hrvatske, Apofruit Itali Soc. Coop. Agricola, Alma mater studiorum – Università di Bologna i Università degli Studi di Torino iz Italije, te Xeda International S.A. iz Francuske.

Web stranica projekta: http://www.life-susafruit.eu/

""

Postavi pitanje autoru klikom ovdje