Dimnjačar traži da čisti dimnjake na našoj kući uz naknadu i to u vrijeme kada nama to nije potrebno – do sada smo uvijek sami čistili dimnjake. Da li je dimnjačar ovlašten određivati kada će dolaziti čistiti dimnjake i da li smo ga dužni pustiti da čisti dimnjake kada nama to ne odgovara?
Grad je nadležan za donošenje Odluke o dimnjačarskoj službi. Takvom odlukom se određuje uređenje dimnjačarske službe na području grada i svi odnosi vezani za tu djelatnost. Dakle, možete u gradskim službama zatražiti primjerak te odluke kako bi provjerili da li se dimnjačar ponaša u skladu s odredbama te odluke, odnosno možete se obratiti komunalnom redaru koji je nadležan za dimnjačarsku službu. Odlukom o dimnjačarskoj službi određuje se što se smatra dimnjačarskom službom, što ona podrazumijeva koja su prava i obaveze dimnjačara, tko može obavljati dimnjačarsku službu, tko određuje dimnjačarska područja (rajone), kako se oni utvrđuju i sl. Grad daje koncesiju za obavljanje dimnjačarske službe. Ovlašteni dimnjačar dužan je izraditi godišnji plan čišćenja i kontrole dimovodnih objekata, te ga dostaviti komunalnom redaru za dimnjačarske poslove. Korisnici usluga ne smiju dimnjačaru sprječavati pristup do mjesta za čišćenje niti ga ometati u obavljanju dimnjačarskih objekata.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakTko ima pravo na kuću?
Sljedeći članakZa proizvodnju luka 1,7 milijuna kuna iz IPARD-a
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.