Na natječaju za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH kupio sam zemljište te sklopio ugovor o kupnji. Po zakonu o poljoprivrednom zemljištu općina koja je zastupnik u ovoj prodaji dužna me je uvesti u posjed u roku od 30 dana od dana sklapanja ugovora. Moje pitanje je sljedeće – postoji li pravilnik koji govori kako se uvodi u posjed, i što to zapravo predstavlja odnosno kako to izgleda na terenu? Da li je to povjerenstvo meni kao kupcu prilikom uvođenja u posjed dužno pokazati rubne kamene odnosno točne međe? I koje su posljedice ako ja kao kupac ne želim potpisati zapisnik o uvođenju u posjed ako ne budem zadovoljan istim?
Posjed i stupanje u posjed regulirani su Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Posjed se prenosi predajom same stvari tako da stjecatelj na stvari ima vlast. Predaja posjeda na nekretnini vrši se na način da dotadašnji posjednik pokaže novom posjedniku nekretninu koja se predaje u posjed, pokaže međe te nekretnine, može usmeno naznačiti da predaje nekretninu u posjed, može predati grumen zemlje stjecatelju s nekretnine koja se predaje u posjed i sl. Povjerenstvo Vam treba pokazati točne međe. Ako sumnjate da je nekretnina koju Vam predaju u posjed ona nekretnina koju ste kupili, tada možete tražili da kod predaje u posjed prisustvuje mjernik koji će izvršiti identifikaciju nekretnine. Ako sumnjate u međe koje Vam je pokazao dosadašnji vlasnik, iste, također, možete utvrditi s mjernikom ili u zasebnom sudskom postupku tražiti uređenje međe.

Daniela Sukalić, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako pokrenuti prodaju cijelog gospodarstva?
Sljedeći članakListopadski gulaš
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.