Ove godine obolila sam od artritisa koljena, a čitala sam da je gavez izvrstan u liječenju artritisa. S obzirom da imam punu njivu gaveza, molim vas recept kako da ga upotrijebim, uz točne količine koje se trebaju koristiti kod, npr. izrade masti.

Gavez i njegovi pripravci danas se koriste samo izvana, kod rana, lomova, uganuća, podljeva, reume, gihta i atritisa. U narodnoj medicini najčešće se koristi tinktura, mast i oblozi od korijena gaveza, a ponekad i od lista. Recepture su brojne, pa se i količine sastojaka dosta razlikuju, a najčešće nisu niti navedene, a navodimo neke od jednostavnijih.

Tinktura od gavezovog korijena Svježi gavezov korijen dobro oprati i četkom očistiti od nečistoća. Sitno ga narezati i njime napuniti staklenku sa širokim grlom (npr. ona od krastavaca) skoro do vrha. Preliti rakijom (rakija mora prekrivati korijenje) i močiti 3-4 tjedna u blizini izvora topline. Nakon toga procijediti i koristiti za masažu bolnih mjesta.

Gavezova mast U 500 g zagrijane, neslane svinjske masti umiješati 150 g (može i više) sitno nasjeckanog korijena gaveza i pržiti na laganoj vatri oko 10 minuta. Ostaviti stajati preko noći, a sljedećeg dana masu zagrijati toliko da se mast otopi i preko višestruko složene gaze procijediti u odgovarajuće posudice, staklene ili plastične (ne metalne). Po želji prije cijeđenja ukapati u mast nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili ružmarina. Čuvati na hladnom mjestu.

Oblozi od gavezovog praha Suhi korijen gaveza sitno samljeti. U šalici napraviti kašu s vrućom vodom i par kapi ulja. Kašu nanijeti na lanenu krpu (pazite da ne bude prevruće) i staviti na bolno mjesto. Oblozi od svježih listova Svježe listove oprati, nagnječiti kuhinjskim valjkom, staviti na oboljelo mjesto i zamotati.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje