Zanima me kako se radi sirup od borovih iglica?

Sirup od mladih izbojaka bora, smreke i jele stari je narodni lijek kod prehlade, kašlja, bronhitisa i oslabljenog imuniteta. Učinkovit je i ugodan za piti pa ni danas nije izgubio na važnosti. Iako se može kupiti u ljekarnama, domaća proizvodnja sve je popularnija.

Za pripremu sirupa potrebno je nabrati kilogram mladih izbojaka bora, smreke i jele, ili samo jedne od biljaka. Važno je da se izbojci beru na ekološki čistim terenima, udaljenim od gradskih središta i prometnica.

U čistu staklenku širokog grla stavi se sloj šećera, na njega sloj mladih izbojaka i tako naizmjenično sve dok se ne napune dvije trećine staklenke. Posljednji sloj treba biti sloj šećera. Slojeve blago potisnemo. Na 1 kilogram izbojaka potroši se 1 kg šećera (bijelog ili smeđeg). Između slojeva mogu se staviti ploške jednog limuna iz ekološkog uzgoja.

Staklenka se zatvori i ostaviti 3-4 tjedna na suncu ili na toplom mjestu dok se šećer potpuno ne otopi. Sadržaj se ne miješa već se staklenka samo povremeno protrese. Nakon toga sirup od borovih iglica se procijedi kroz gazu i spremi u staklenke. Čuva se na tamnom i hladnom mjestu do godinu dana. U zdravijoj varijanti umjesto šećera koristi se med u istoj količini. Piju se 2-3 žlice sirupa tijekom dana za vrijeme trajanja tegoba ili kao preventiva protiv prehlade i gripe 2-3 tjedna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje