Planinski vrisak (Satureja montana L.) je višegodišnji, aromatični grm. Raste na sunčanim, suhim i kamenitim područjima te je kod nas rasprostranjen duž Jadranske obale. Kao ljekoviti pripravak se koristi čaj od planinskog vriska.

Sakupljaju se list i zelen, koji sadrže dosta eteričnog ulja te flavonoide, steroide, tanine, fenole i trijeslovine. Djeluje umirujuće, ima antibakterijsko, antivirusno, stimulativno, antidiuretsko i karminativno djelovanje. Zbog kemijskog sastava i navedenih svojstava se od antičkih vremena koristi u narodnoj medicini. Koristi se još u prerađivačkoj industriji kao začin i aromatična biljka, u kulinarstvu zbog ljutog okusa sličnog papru te za konzerviranje mesnih prerađevina.

Pomaže kod kašlja, prehlade, proljeva, grčeva u želucu i crijevima, nadimanja i vjetrova te kod glista. Koristi se i za liječenje bolesti jetre i žući, pomaže kod menstrualnih tegoba, plućnih bolesti i dr. Pomaže kod uboda pčela i drugih insekata te za masiranje tjemena u početnoj fazi ćelavosti. Cvate od kolovoza do listopada pa je jako dobra pčelinja paša jer su već mnoge biljke ocvale,. Med je jako dobre kvalitete te se koristi za ublažavanje problema dišnog sustava. Ne preporučuje se trudnicama.

Čaj od planinskog vriska za umirenje: 1 žlicu suhog vriska preliti kipućom vodom , poklopiti i ostaviti da odstoji 10-ak minuta, procijediti te piti u gutljajima.

U ČLANCIMA ISPOD PRONAĐITE RECEPTE ZA PRIPREMU JOŠ RAZNIH TINKTURA I ČAJEVA:

Tinktura od gospine trave

Kako se priprema tinktura pasiflore?

Čaj i tinktura od divizme

Tinktura od artičoke i čaj od artičoke – za bolju probavu

Tinktura od bosiljka – pomaže kod uboda insekata

Tinktura od češnjaka

Čaj od peršina – kako ga pripremiti?

Čaj od kukuruzne svile

Čaj od trputca – biljke bakteriostatskog djelovanja

Tinktura od koprive protiv opadanja kose

Čaj i sirup od bazge – delicija i lijek

Tinktura od kadulje

Tinktura od majčine dušice za borbu protiv parazita

AUTORI:

izv. prof. dr. sc Klaudija Carović-Stanko

dr. sc. Monika Vidak

Zavod za sjemenarstvo, Agronomski fakultet u ZagrebuZnanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja